Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΤΥΠΟΙ ΜΥΪΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΤΥΠΟΣ ΜΥΪΚΩΝ ΙΝΩΝ
Αθλητές με μεγαλύτερο ποσοστό ινών ταχείας συστολής μπορούν να παράγουν μεγαλύτερη δύναμη, ταχύτητα και ισχύ. Οι αρσιβαρίστες, οι άλτες κι οι σπρίντερ παρουσιάζουν σχεδόν ίση κατανομή ινών βραδείας και ταχείας συστολής στους μυς των άνω και κάτω άκρων, μονολότι θα αναμενόταν να υπερισχύουν οι ίνες ταχείας συστολής. Έτσι οι αθλητές πρέπει να προπονούνται τόσο με μεγάλη ένταση και ταχύτητα κινήσεων (ανάπτυξη ινών ταχείας συστολής) όσο και με πολλές επαναλήψεις (ανάπτυξη ινών βραδείας συστολής).
ΕΙΔΟΣ ΜΥΪΚΗΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ
Με τη μειομετρική συστολή παράγεται η λιγότερη δύναμη και με την πλειομετρική η περισσότερη. Με την ισομετρική συστολή παράγεται περισσότερη δύναμη από ό,τι στη μειομετρική αλλά λιγότερη από ό,τι στην πλειομετρική («αρνητικές» επαναλήψεις). Ο αθλητής πρέπει να εκμεταλλεύεται και τα τρία είδη συστολής κατά την προπόνηση με βάρη.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΥΪΚΗΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ
Η δύναμη που παράγει ένας μυς μειώνεται με την αύξηση της ταχύτητας στη μειομετρική συστολή κι αυξάνεται με την αύξηση της ταχύτητας σε πλειομετρικές συστολές. Στην προπόνηση με βάρη οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται με μέτρια ταχύτητα εκτέλεσης εκτός από τις περιπτώσεις αγωνιστικών αθλητών όπου η αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης των επαναλήψεων είναι μια αναγκαιότητα. Οι αργής ταχύτητας επαναλήψεις δουλεύουν καλύτερα τους μυς γιατί το βάρος κινείται εξαιτίας της δύναμης των μυών κι όχι λόγω της αδράνειας και της ορμής που μπορεί να αναπτυχθεί με μια μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης. Από την άλλη μεριά όμως η χρήση ενός μεγάλου βάρους με μια σχετικά μεγάλη ταχύτητα, προκαλεί μια έντονη διάταση των ελαστικών στοιχείων του μυός που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της μυικής τάσης.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ 50% ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ 50% ΤΑΧΕΙΑΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ ΜΥΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΥΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΤΕ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΙΤΕ ΒΡΑΔΕΙΑΣ.ΠΧ ΟΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ Ο ΓΑΣΤΡΟΚΝΗΜΙΟΣ (ΓΑΜΠΑ) ΚΑΙ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΜΗΡΙΑΙΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ (ΕΥΝΟΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ)ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ,ΕΝΩ Ο ΥΠΟΚΝΗΜΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΒΡΑΔΕΙΑΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ)ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΥΜΝΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Η ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟ ΤΑΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟ ΣΕΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ 40''-60''ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ 8-12 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ!!!!!!ΑΦΗΣΤΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ KAI TA ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

GOOD LUCK......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου